Δείτε το έντυπο υλικό των στιγμιοτύπων της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ
e32anim.gif (276553 bytes)
Αναζήτηση πληροφορίας στην τοποθεσία της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣΕπικοινωνήστε με το Κέντρο Πληροφόρησης της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Σύντομη περιγραφή του έργου

Το έργο Ασκοί του Αιόλου έχει επιτύχει τη δικτύωση και υποστήριξη της λειτουργίας ενός δικτύου σχολικών εργαστηρίων (από τα έργα Μνηστήρες και Οδυσσέας) σε πανελλαδική κλίμακα, διασυνδέοντας 385 (επιλεγμένα από το ΥΠΕΠΘ) σχολικά εργαστήρια σε 29 νομούς.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσει δικτυακούς κόμβους σε 29 νομούς, που εγκαθίστανται σε χώρους του ΟΤΕ, ο οποίος παρέχει και τα αναγκαία τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα για τη διασύνδεση των κόμβων, ενώ αποκτά πρόσβαση στο Internet μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προσφέρει δικτυακές υπηρεσίες σε “όλους” τους σταθμούς εργασίας των σχολικών εργαστηρίων της Οδύσσειας, όπως για παράδειγμα:
 • Ανταλλαγή μηνυμάτων πολυμέσων μεταξύ των μαθητών (multimedia e-mail), μέσα από απλουστευμένα περιβάλλοντα.
 • Ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων και συζητήσεων για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος (bulletin boards, discussion lists).
 • Θεματικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για κοινή χρήση από όλα τα σχολεία που φιλοξενούνται σε κεντρικούς κόμβους του δικτύου.
 • Δυνατότητα συνέργιας εκπαιδευτικού λογισμικού για υποστήριξη ομαδικών εργασιών μεταξύ μαθητών απομακρυσμένων σχολείων.
 • Οι μαθητές μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους παρουσιάσεις εστιασμένες σε θέματα του ενδιαφέροντός τους και να τις δημοσιοποιούν για κοινή χρήση. Επίσης, ενθαρρύνεται η on-line συμμετοχή σε σεμινάρια, συζητήσεις και διαλέξεις από απόσταση μέσω εικόνας και ήχου και διερευνούνται μηχανισμοί φιλτραρίσματος της πρόσβασης σε ανεπιθύμητες πηγές του Internet.

Εκτός από τα σχολεία της Οδύσσειας το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εξασφαλίζει τη δυνατότητα στο σύνολο των σχολείων κάθε νομού για την παροχή Internet υπηρεσιών σ’ αυτά.

Μέχρι σήμερα:

 • είναι δικτυωμένα 381 σχολικά εργαστήρια και 30 διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με περίπου 4000  PCs
 • 1.956 σχολικές και 341 διοικητικές μονάδες (α' και β'θμιας εκπαίδευσης) είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο με dial-up σύνδεση
 • το δίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 87.000 ώρες δηλαδή μια συνολική κίνηση περίπου 340 GB (άθροισμα εισερχόμενης & εξερχόμενης)
 • έχουν διακινηθεί 480.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περισσότερους από 2,5 εκατ. παραλήπτες, συνολικού όγκου 29,5 GB

ενώ επίσης:

 • λειτουργεί πλήρως οργανωμένο Helpdesk και Κέντρο Διαχείρισης του Δικτύου
 • για τη σύνδεση των σχολείων χρησιμοποιείται ΕΠΑΚ

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την επίσημη τοποθεσία.

 


H επιμέλεια των σελίδων έχει γίνει από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τo Κέντρο Πληροφόρησης Οδύσσειας. Τελευταία ενημέρωση τρέχουσας σελίδας  April 02, 2002.

Designed & created by Academic Research Computer Technology Institute. For more information please contact the Odysseia Information Center. Last updated April 02, 2002