Ελληνικά Σχολεία
Στην Κοινωνία Της Πληροφορίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πρόοδος Υλοποίησης του Πανελλαδικού Σχολικού Δικτύου”

Ενέργεια Οδύσσεια - Έργο Ασκοί του Αιόλου

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ                                    

Στα πλαίσια της ενέργειας Οδύσσεια, και συγκεκριμένα από το έργο Ασκοί του Αιόλου έχει ήδη δημιουργηθεί για λογαριασμό του Υπ.Ε.Π.Θ. μία μεγάλη πανελλαδική δικτυακή υποδομή, που αποτελεί μέρος του Σχολικού Δικτύου.

Το έργο Ασκοί του Αιόλου χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΑΕΚ και αποσκοπεί στη δικτύωση και υποστήριξη της λειτουργίας ενός δικτύου σχολικών εργαστηρίων σε πανελλαδική κλίμακα, διασυνδέοντας 356 (επιλεγμένα από το ΥΠΕΠΘ) σχολεία σε 29 νομούς, εξασφαλίζοντας όμως δικτυακή υποδομή για τη σύνδεση όλων των σχολείων σε κάθε έναν από τους παραπάνω νομούς.

Ειδικότερα, το έργο στοχεύει στη δικτύωση 296 σχολικών εργαστηρίων σε Γυμνάσια, ΤΕΕ, Ενιαία Λύκεια και ορισμένα Δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, τη διασύνδεση των  296 σχολείων που εξοπλίζονται με υπολογιστικό εξοπλισμό από το έργο Μνηστήρες, το οποίο υλοποιεί εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε αυτά. Επιπλέον, στο δίκτυο ενσωματώνεται και το δίκτυο του έργου Οδυσσέας, με 61 σχολικά εργαστήρια, που ήδη λειτουργεί.

Αντικείμενο του έργου είναι o σχεδιασμός και η δημιουργία ενός Ελληνικού σχολικού δικτύου σε σχετικά ευρεία κλίμακα

Μέχρι το τέλος του 2000 με το Σχολικό Δίκτυο θα διασυνδεθούν:

  • 356 Σχολικά εργαστήρια, εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστικό εξοπλισμό
  • 30 Διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες Internet σε 1000 επιπλέον σχολεία.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ                                                

Στόχος είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων, στις δράσεις που συμπληρώνουν τη μαθητική ζωή, στη διοίκηση του σχολείου, για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές καθημερινά.

Το έργο Ασκοί του Αιόλου αποτελεί ένα έργο της ενέργειας Οδύσσεια, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται από τον Τομέα Δικτυακής Τεχνολογίας του ΙΤΥ, σε συνεργασία με ΟΤΕ, ΕΔΕΤ και έξη ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας.

Το Σχολικό Δίκτυο που αναπτύσσεται από το έργο έχει παρουσία στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Άρτας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Πέλλας, Σερρών, Χαλκιδικής, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

 

Σχήμα 1. Σχολικό δίκτυο (με σκούρο χρώμα εμφανίζονται οι νομοί που έχει παρουσία το δίκτυο).

Στη συνέχεια παρουσιάζονται συνοπτικές πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών στα επιμέρους τμήματα του έργου.Επόμενη σελίδα